1
1

VALLE VISTA HOUSE

PROJECT INFO:

Client / Owner: Brian Gliniak + Cam D’Amico
Team Members: Dave Giulietti, AIA; Tony Hasenberg
Contractor: Don Young & Associates
Interior Designer: Poppi Hammer Interiors
Engineer: JG Pierson Structural Engineers
Project Type: Remodel + Addition
Building Type: Single Family Residence
Building Size: 4,118 SF
Location: Portland, OR
Completion Date: 2017
Photography: Sally Painter

AWARDS:
  • 2018 Master Design Awards – Silver – Whole House Remodel
PROJECT DETAILS:

Relocating from Seattle, WA, our clients were looking for a change in architectural style from their previous craftsman home with a sizeable yard for gardening. A modern design with an open plan was desired, and an existing 2-story house in the hills of NW Portland was vetted for a potential renovation.

The existing main level was reorganized to accommodate an open plan, maximizing daylight and views, and the original enclosed stair was moved and replaced with an open tread design closer to the core of the home. The basement was updated with new finishes and a dark-room for the owner’s personal photography studio was carved out of an unused storage space. A partial third level was added above for a master suite and outdoor terrace while utilizing the existing footprint to limit site disturbance and preserve desired gardening space.

The poorly built, existing exterior cladding was replaced with a mix of warm cedar siding, patinaed metal panels, and distressed concrete accents designed to age more beautifully and maintain resiliency. A new entry stair supported by a custom-formed concrete wall welcomes guests, and an integrated stormwater planter slows and filters water run-off from the roof of the home.